Skip to content

Verdens mest vinproduserende land har over 2 000 druesorter. Vi hjelper deg med å navigere i noen av de italienske druesortene fra Emilia-Romagna: Sangiovese, prugneto, trebbiano, pinot bianco og albana.

Det er en nærmest uoverkommelig oppgave å få oversikt over alle de ulike vindruene fra Italia. Vi er ekstra glade i en region som er blant dem som leverer aller mest vin hvert år: Emilia-Romagna, der særlig sangiovese er en viktig del av kulturarven.

Men området har mer å by på, og de viktigste vindruene er ikke vanskelig å lære seg. Disse druene produseres på åsene i Forlí, helt sørøst i Emilia-Romagna, ved vingården Poderi dal Nespoli:

Sangiovese

Den vanligste italienske vindruen – og selve symbolet på Emilia-Romagna, skal vi tro innbyggerne selv. Noen av dem hevder til og med at de deler personlighet med sangiovese-druen: strenge, direkte og sta, men samtidig varme, emosjonelle og enkle å ha med å gjøre. Og hvis du noen gang havner i et selskap i Romagna, kan du være helt sikker på at du finner vin av sangiovese på bordet.

Poderi dal Nespoli produserer økologisk sangiovese. Lys rød med rike aromaer av røde frukter, som fioler og kirsebær. Frisk, fruktig og medium strukturert, samt myke tanniner. Prøv den til en pasta med ragu eller tomatsaus, grillet hvitt kjøtt eller delvis modnet ost.

Vingården har også laget en svovelfri sangiovese-versjon med fruktige aromaer av kirsebær og plomme. En ung og tørr vin med en frisk avslutning som gir hint av rød og lilla frukt. Ståltanklagringen gir god balanse mellom syre og tanniner, noe som også gir den en intens fruktighet og friskhet. Går bra til ferske oster, lette sauser og hvitt kjøtt.

Prugneto (sangiovese-variant)

Den unike prugneto-varianten av sangiovesedruen, som familien Ravaioli har produsert i mange tiår, tar navnet sitt fra den første vinmarken de dyrket druer på noen generasjoner tilbake i tid.

Druen gir vin med lys burgunderrød farge, intense aromaer av rød frukt og smak med hint av fioler, kirsebær og plommer. Den har samtidig høy friskhet, er fruktig, konsentrert og har ikke for røffe tanniner.

Det bidrar til at vinen egner seg svært godt til veldig mye italiensk mat, særlig pastaretter. Den trives godt sammen med rødvinssauser, grillet stek og modne oster, men går også godt til norsk, hvit fisk, kjøtt og vilt uten for mye skarphet.

LES MER: Bli kjent med vingården Poderi dal Nespoli – hundre år med sangiovese i blodet

Albana

Albana-druen finnes kun i området Emilia-Romagna, og særlig i åsene i Forlí. Albana Romagna var også den første hvitvinsappellasjonen i Italia som ble belønnet med landets høyeste kvalitetsbetegnelse – DOCG – allerede i 1987.

Vinen på denne druen fra Poderi dal Nespoli er en secco, altså tørr. Den har en dyp, gul farge og aromaer av akasieblomst, sitrusfrukt og steinfrukt, særlig fersken og aprikos. Fyldig på smak med god balanse mellom frukt og friskhet. Går fint til fisk og sjømat, men også risotto med urter og lyst kjøtt.

Trebbiano

Trebbiano er i dag den vanligste hvite druesorten i Emilia-Romagna, men har blitt brukt i området siden 1500-tallet. Noen bruker den også til å lage musserende viner, som Spumante.

Familien Ravaioli og vingården Poderi dal Nespoli bruker økologiske trebbiano-druer («trebbiano biologico») og unngår alle syntetiske, kjemiske produkter når de behandler plantene. Dette gir strågul, frisk og klar vin med tydelig sitrusaroma og hint av tropisk frukt. Vinen har samtidig en velbalansert syre og en friskhet typisk for jordsmonnet i Bidente-dalen. En super match til pasta, salater, laks, bakte grønnsaker og skalldyr.

Pinot Bianco

Den italienske versjonen av franske pinot blanc (eller tyske weissburgunder) har blitt dyrket og kultivert i Italia i over 150 år, men fikk sitt virkelige gjennombrudd på 90-tallet. Produseres vanligvis lenger nord i Italia, men trives svært godt det forholdsvis kjølige klimaet i Bidente-dalen.

LES MER: Hvorfor Bidente-dalen er perfekt for vinproduksjon

Her gir druen en lys strågul vin med florale aromaer, som jasmin og appelsinblomst. Myk, mineralsk-drevet og velbalansert, men med intensk friskhet og en lang, elegant ettersmak. Prøv den gjerne med tunfisksashimi, wokede grønnsaker, skalldyr, grillet fisk, hvitt kjøtt eller – hvis du vil imponere deg selv og andre – linguini med kreps.