Skip to content

Italias mest spennende region kan by på store gastronomiske opplevelser, fartsfylte eventyr, døsig strandliv, storslått natur og fantastisk vin. Her er innsidetipsene til restauranter, hoteller og aktiviteter for deg som vil ha en autentisk Emilia-Romagna-opplevelse.

«Det beste stedet å besøke i Europa», ifølge Lonely Planet. «Italias største gastronomiske skatt», ifølge Forbes. Og det er med god grunn at akkurat Emilia-Romagna har fått medvind, særlig blant reiseglade og mat- og vininteresserte:

Her ble Pellegrino Artusi født, det italienske kjøkkenets store far. Her finner du verdens beste restaurant: Osteria Francescana, drevet av kokken Massimo Bottura. Her finner du verdenskjente råvarer som parmesan, parmaskinke, balsamico og håndlaget pasta. Og fabelaktig vin på regionens egne druer, sangiovese og albana.

Kort sagt: Alt du elsker av italiensk mat og drikke, samlet i én region. Ikke rart de lokale er livsnytere – målinger viser at livskvaliteten i regionen er høyere enn de fleste andre steder.

Lenger nede på siden er våre favoritter blant de mange restaurantene, hotellene og aktivitetene man kan avlegge en visitt. Men først en rask innføring:

Noe for alle

Emilia-Romagna ligger nord i Italia, omtrent der støvelen slutter. Regionen har fjellkjeden Appenninnene i nordvest og Adriaterhavet i øst, og huser omtrent fire og en halv million mennesker. Mellom fjell, åser og hav finner du kjente byer som Bologna, Modena, Parma, Rimini og Forlì.

Om du skal reise til Emilia-Romagna, bør planen for turen inneholde disse stikkordene: Mat og vin (selvsagt), natur, historie, kultur, strand og motor.

Langs rivieraen ved Adriaterhavet skjer det alltid noe. Endeløse og velstelte strender, pittoreske og rolige småsteder med ivrige fiskere og små robåter til utleie eller supertravle turistområder med butikker, restauranter og masse natteliv.

Er du en sporty type, er åsene og fjellene litt lenger inn i regionen perfekt for gå- og sykkelturer. Nasjonalparken Foreste Casentinesi like vest for Forlì og Cesena står på UNESCOs verdensarvliste og er akkurat så vakkert som du kan se for deg at grønnkledde, italienske fjellandskap kan være. Ett av hele elleve UNESCO-steder i regionen.

Bitt av Formel 1-basillen? Eller bare opptatt av hestekrefter generelt? Ta deg en tur til «Motor valley», der store navn og motorfabrikanter som Ferrari, Lamborghini, Maserati og Ducati hører hjemme. Besøk racingbaner, museer og bilsamlinger med legendariske modeller, eller meld deg opp til en av de store bilmerkenes egne kjøreskoler.

Emilia-Romagna er også hjemstedet til flere av de virkelig store, italienske kulturpersonlighetene. Operasanger Pavarotti, filmskaper Fellini og komponist Verdi er alle født her. Samtidig er det en rekke ting av stor historisk verdi som er verdt å notere seg: I Bologna finner du for eksempel det som sannsynligvis er verdens eldste universitet, mens Ravenna var Romerrikets hovedstad.

Til tross for alt dette, er det mat og vin-tradisjonene vi har hengt oss opp i. Tradisjonell romagnolsk mat er fersk, håndlaget pasta og retter basert på svinekjøtt, der hele dyret gjerne brukes. Friske og fruktige sangiovese-viner fra området går perfekt til maten. Flere steder i Emilia-Romagna har fra naturens side et svært godt utgangspunkt for å lage briljant vin, for eksempel den leireholdige jorda i Bidente-dalen.

LES MER: Hvorfor Bidente-dalen er perfekt for vinproduksjon

Hoteller

Det finnes selvsagt et hav av hoteller i området. For en som aldri har vært i Emilia-Romagna før, er det er ikke lett å skille ut dem som er verdt å besøke. Her er våre favoritter:

Hotel Villa del Mare Cervia
Et sparesort ved Adriaterhavets bredder, midt mellom Ravenna og Cesena. Her kan du kjenne lukta av saltvann mens du nyter den vakre utsikten! Kaldt i havet? Prøv utendørsbassenget i sjuende etasje i stedet.

Hotel Mare e Pineta Milano Marittima
Også dette hotellet ligger helt ved strandkanten. Restaurant med respekt for seg selv og en tilhørende spektakulær frokost. Nye retter til lunsj og middag hver dag – og det går særlig rykter om dessertene. Egen bar på stranden, med mulighet for lunsj og middag.

Grand Hotel Terme della Fratta
Litt lenger inn i landet. Kjent for storslått frokost, store og komfortable rom, et imponerende spa med tre ulike typer bassenger, en stor park med flotte statuer og en super restaurant med mat i klassisk Romagna-stil.

Bonustips:
Borgo dei Guidi
Dette er den familiedrevne vingården Poderi dal Nespolis bittelille bed&breakfast ved åsene i Forlì. Vingården er drevet av fjerde generasjon Ravaioli og har en rekke arrangementer på området i løpet av året. I tillegg til å lage sin egen versjon av sangiovese, en vinkjeller som alltid er åpen og et rikt vinutsalg, selvfølgelig.

LES MER: Bli kjent med vingården Poderi dal Nespoli – hundre år med sangiovese i blodet

Restauranter

Emilia-Romagna er ikke et sted der du trenger å være redd for om du finner noe godt å spise og drikke. Om du skal frykte noe, er det kanskje motsatt: Å gå glipp av de virkelig store høydepunktene. Regionen er et slags kulinarisk sentrum i Italia, der mange av de mest kjente mat- og drikkevarene har sin opprinnelse. Vi vil trekke frem fire restauranter det er verdt å åpne lommeboka for:

Osteria Francescana (Modena)
Trenger knapt noen introduksjon. Tre Michelin-stjerner og kåret til verdens beste restaurant. Kokk og eier Massimo Botturo er virkelig en karakter, og en som har ledet an for å fornye klassisk, italiensk mat. Ta en kikk på første sesong av Netflix-serien Chef’s Table, så vi er helt sikre på at et besøk til denne gastronomiske institusjonen i Modena vil stå øverst på ønskelisten din. Vær tidlig ute for å få bord!

San Domenico (Imola)
Denne snart 50 år gamle restauranten, i dag med kokk Max Mascia ved roret, har to Michelin-stjerner og sterke lokale røtter i Romagna. Filosofien er enkel: Ingen overdrivelser, bare ekstremt god mat med råvarer av skyhøy kvalitet. Ikke nok med det: De er også kjent for sin 500 år gamle kjeller med en helt utrolig samling vin. Om du har den minste interesse for vin, bør du ikke være i tvil om å legge turen innom denne perlen. Som Michelin-guiden sier: Verdt en omvei!

VIL DU VITE MER? Her kan du lese alt om de viktigste vindruene fra Emilia-Romagna-distriktet

Da Gorini San Piero (Bagno)
Dette er en god grunn til å komme seg ut av byene og lenger ut på den italienske bygda. Den ungen kokken Gianluca Gorini har allerede vunnet et lass med priser, og med restauranten Da Gorini fikk han også hanket inn en Michelin-stjerne i 2020. I konas barndomshjem i den lille bygda San Piero har han innredet en liten, men koselig restaurant som fokuserer på råvarer og tradisjoner fra Emilia-Romagna. Lyst på risotto kokt på soppkraft, tobakk og mandelmelk? Da vet du hvor du skal dra.

Opplevelser/aktiviteter

En ting er helt sikkert: Du kommer ikke til å kjede deg i Emilia-Romagna. Om du er glad i mat og drikke, er området stappfullt av spennende opplevelser.

Fico (Bologna)
Selvsagt finnes det en slags fornøyelsespark for lokal mat i Bologna. Dette er for deg som vil ha litt av alt på en gang. Trask rundt i sju forskjellige temaområder og se hvordan mesterne lager fersk pasta og klassiske italienske sauser, smak på parmesan med ulik lagringslengde og bli med på kurs i vin, pizza eller gelato.

Balsamicosmaking
Hvor ulike kan forskjellige typer balsamico egentlig være? For dem som er fra Modena, er det et helt hav av forskjell. Bli bedre kjent med det lokale gullet, lær hva du skal se etter i en skikkelig god balsamico og forstå hva det kan brukes til. Noe å imponere venner og familie med når du er tilbake i Norge!

Piknik i vinmarkene
Vingården Poderi dal Nespoli har en rekke arrangementer på området sitt, og en av de mest ettertraktede er rett og slett en idyllisk piknik i vinmarkene. Kom nærmere druerankene og produksjonsprosessene, og få samtidig servert en nydelig, romagnolsk lunsj. Med noen lokale varer i glasset, selvsagt – folk fra Romagna spiser ikke skikkelige måltider uten å akkompagnere med sangiovese.

Slik kommer du deg enklest, raskest og billigst fra Norge til Emilia-Romagna

Det letteste er selvsagt å reise fra den største flyplassen i Norge (Gardermoen utenfor Oslo) til den største flyplassen i Emilia-Romagna (Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi i Bologna). Det går dessverre ingen direktefly, så du må en rask tur innom København og Kastrup flyplass for å bytte. Med god planlegging, er du fremme på rundt fem timer.

Fra Bologna har du god tilgang til resten av Emilia-Romagna. Vil du for eksempel dra til kysten, eller ned til Bidente-dalen i Forlì, er du bare en times kjøretur unna. Det går også tog mellom de største byene, som Bologna og Forlì.