Skip to content

Hjemmelaget pasta, tomatbasert saus og vin fra Italias kulinariske festregion – kan det bli bedre? Prøv deg på spoja lorda og vår anbefalte vinpairing, og du har kanskje en ny favorittrett.

Emilia-Romagna er nærmest synonymt med hjemmelaget, fersk pasta. Og som en slags italiensk dumpling, elsker vi regionens spoja lorda – pastaputer fylt med ost. Retten kommer fra Ravenna, og ble sannsynligvis funnet opp som et tiltak mot matsvinn etter å ha laget det litt mer avanserte «cappelletti». Noen spiser sin spoja lorda i en tynn kraft, andre tar den helt ren – her foreslår vi en bologneseaktig saus med oksekjake og rødvin. Om du skal prøve deg på hjemmelaget pasta for første, gang er dette en prima innstegsvariant.

Vinforslag til denne retten

Ingredienser (til fire personer)

Pasta:
4 egg
300 gram hvetemel (gjerne type «00»)
50g durumhvete

Fyll:
200g ricotta
100g squacquerone (ost)
100g parmesan
Sitronskall
Salt og pepper
Muskatnøtt

Saus:
1 stangselleri
1 gulrot
1 løk
300g kvernet oksekjake
2dl rødvin
1-2ss tomatpuré
Kjøttbuljong
Salt og pepper
Olje

Slik gjør du:

  • Bland sammen pastaingrediensene og la hvile i 30 minutter.
  • Hakk stangselleri, gulrot og løk i fine biter og brun dem sammen med oksekjaken. Hell over rødvin og la alkoholen fordampe. Tilsett tomatpuré og kjøttbuljong til alt er dekket. Smak til med salt og pepper.
  • Bland sammen ingrediensene til fyllet.
  • Kjevle ut pastaen til to like store og tynne lag. Spre fyllet ut over det ene laget, og legg deretter det andre oppå. Press forsiktig ut luften med hendene. Bruk et pizzahjul e.l. med tagger og del lagene opp i ruter på ca 1x1cm. Kok «putene» i godt saltet vann, og server sammen med sausen og litt parmesan på toppen.