Skip to content

Sørøst i den italienske regionen Emilia-Romagna finner du landskap som egner seg like bra for imponerende Instagram-bilder som for vinproduksjon: Klimaet i Bidente-dalen sørger for at den unike varianten av sangiovesedruen, som vingården Poderi dal Nespoli har blitt internasjonalt kjent for, får optimale vekstvilkår.

I en slags krysning mellom Appenninene, Toscana og Adriaterhavets riviera i Emilia-Romagna ligger spektakulære Bidente-dalen – med grønnkledde åser, spisse fjell og dype daler.

I Bidente-dalen ligger også vingården Poderi dal Nespoli, 177 meter over havet. Ikke et dårlig sted å starte vinproduksjon: Naturen i området, med nettopp fjell, åser, daler og elver, har nemlig sørget for flere helt unike fordeler for dem som lager regionens røde og hvite gull.

Den naturlige traktformede dalen har varme og kalde luftstrømmer, og store svingninger i døgntemperatur gir et perfekt mikroklima for utvikling av friskhet og aromaer i druene, forteller eier og produsent Fabio Ravaioli.

I tillegg legger Bidente-Ronco, elva som renner gjennom dalen, igjen en del leire. Jordblandingen med leire, sand og kalk sørger for at plantene absorberer næringen bedre, noe som gir en helt spesiell karakteristikk til vinene, med god struktur, myke tanniner og bra lagringspotensial.

Det er dette som fører til den unike prugneto-varianten av sangiovesedruen vi har produsert i mange tiår. Den lyse burgunderrøde fargen, den intense aromaen av rød frukt og smakene med hint av fioler, kirsebær og plommer, mye kommer fra jorda i området, sier Fabio.

LES MER: Bli kjent med vingården Poderi dal Nespoli – hundre år med sangiovese i blodet

Passer på jorda

Emilia-Roagna er en av Italias eldste vinregioner. Det har blitt laget vin her i over 2 500 år, helt fra etruskernes tid, og i dag står regionen for 58 000 hektar med vinmark. Ravaioli-familien står for 180 av dem, og får god drahjelp av plasseringen i regionen, med det unike terroiret.

Den kalkholdige leiren er nemlig også gunstig for vingårdens produksjon av hvite druer: Både trebbiano, albana og pinot bianco trives godt i åsene ved Forlí.

Familien er spesielt opptatt av én ting: Å ta godt vare på jorda de har vært så heldige med. Fabio trekker frem vinen de lager på trebbiano-druen:

Dette er økologiske druer. Vi jobber for å øke det biologiske mangfoldet ved å bruke naturlig gjødsling og unngår samtidig sprøytemidler og andre syntetiske, kjemiske produkter. Jordsmonnet gir friske og klare viner med sitrus, hint av tropisk frukt og velbalansert syre.

Andre viner, som dem laget av på pinot bianco, gir mer florale aromaer som jasmin. Den har samtidig en klar mineralitet, som en direkte følge av jordsmonnet og døgnets temperatursvingninger.

VIL DU VITE MER? Her kan du lese alt om vindruene fra Bidente-dalen

Sitater av eier og produsent Fabio Ravaioli

«Den naturlige traktformede dalen har varme og kalde luftstrømmer, og store svingninger i døgntemperatur gir et perfekt mikroklima for utvikling av friskhet og aromaer i druene.»

«Terroiret gir friske og klare trebbiano-viner med sitrus, hint av tropisk frukt og velbalansert syre.»

«Prugnetoens lyse, burgunderrøde farge, den intense aromaen av rød frukt og smakene med hint av fioler, kirsebær og plommer, mye kommer fra jorda i området.»