Balsamicoen er en av Emilia-Romagnas store stoltheter. Her binder den sammen flere deler av Italia, toppet med en god vinkombinasjon.
Dette er en real regionsalat av et måltid: Carpaccio fra Piemonte, panzanellasalat fra Toscana og mozzarella fra Napoli. Og det som binder det hele sammen på en elegant måte: Balsamico fra Emilia-Romagna. Den innkokte, ugjærete druemosten fra Modena skal lagres i minst tolv år, men de aller beste utgavene ligger enda lenger. Vi finner de første historiske referansene til balsamico hele tusen år tilbake, da keiser Enrico 3. fikk en flaske i gave. Det skal også ha blitt brukt som desinfiserende middel og som medisinsk mirakelkur. I dag er balsamico en mirakelkur for mat når den brukes i riktig mengde og sammenheng.
Vinforslag til denne retten
Ingredienser (til fire personer)
400g filet av storfekjøtt
Olivenolje, extra virgin
Sitronsaft
Salt og pepper
150g bøffelmozzarella
4 skiver landbrød
2 delikatesseløk
3 plommetomater (gjerne San Marzano, om du får tak i)
1 bunt basilikum
Olivenolje, extra virgin
Salt og pepper
Rødvinseddik
1 squash
1 hvitløksfedd
3 basilikumblader
Olivenolje, extra virgin
Sitron
Salt og pepper
Balsamico (aller helst fra Modena)
Slik gjør du:
- Vask squashen og skjær den i veldig tynne skiver. Ta på salt, pepper, sitronsaft, hvitløk og basilikumsblader, og dekk alt sammen med olivenolje. La det stå slik i minst en time. La brødskivene stå i kaldt vann i en halvtime før du får ut så mye vann du klarer. Ta bort skallet og frøene fra tomatene og hakk dem opp.
- For å lage panzanellaen, blander du brødet med olivenolje, rødvinseddik, salt og pepper, og tilsetter hakket basilikum, tomatene og tynne skiver av delikatesseløk. La det stå i minst en time.
- Skjær kjøttet i tynne skiver og ta på litt salt. Legg lag på lag med kjøtt, panzanella og skiver av mozzarella til du har en liten, rund form. Dekk den til slutt med mozarella og de hakkede tomatene.
- Legg squashskivene ved siden av hverandre på en tallerken, og legg deretter «ballen» oppå. Hell over litt balsamico og olivenolje.






