En gang mat for dem med dårligst råd, i dag kongen av italiensk gatemat. Slik lager du piadina romagnola, med vin som passer perfekt til.
Denne italienske flatbrød-, lefse- eller pannekakeaktige retten har røtter like langt tilbake som vinen i Italia: Vi må helt tilbake til etruskerne for å finne opphavet – altså rundt år 700 før vår tidsregning. Den gangen mat for fattigfolk, men i dag er piadina romagnola et symbol på regionen på samme måte som vin på sangiovese: Et kjent innslag i romagnolsk street food, gjerne fylt med klassiske, italienske råvarer. Et lite måltid i seg selv, nydelig tilbehør til større serveringer eller helt ypperlig som dessert med noe søtt oppå. Den mest kjente varianten er fylt med parmaskinke, squacquerone-ost og ruccula.
Viner som passer til Piadina romagnola
Piadinaen fikk for øvrig sitt foreløpig største internasjonale gjennombrudd da den ble servert på den internasjonale romstasjonen som en del av en sunn middelhavsdiett for astronautene i 2004. Slik tar du den helt ned til ditt eget kjøkken:
Ingredienser
1kg hvetemel (gjerne av typen «0»)
150 gram olivenolje eller grisefett (lard)
1 ts bakepulver eller en pose tørrgjær
Litt salt
Et glass romtemperert melk
Vann om nødvendig
Slik gjør du:
- Bruk melet til å lage et «fjell», med et hull i midten. I hullet legger du fett/olje, salt og gjær/bakepulver.
- Bland alt sammen, og tilsett melken litt og litt. Jobb deigen forsiktig sammen med hendene til den er rund og kompakt. Tilsett litt vann hvis deigen føles for tørr.
- La deigen hvile i en time.
- Ta av en liten del av deigen og form den til en liten ball med hendene. Bruk deretter en kjevle til å strekke den ut. Du velger selv hvor tynt flatbrødet skal være.
- Stek flatbrødet på begge sider i en varm stekepanne og server med et lite utvalg italienske skinker og oster.





