Skip to content

Attilio Ravaioli var bondesønnen som kjøpte seg et restaurantlokale og en åkerlapp og satset alt på det han likte aller best: Mat og vin. Hundre år senere drikkes vinen verden over, men produksjonen holdes fortsatt i en familie med sangiovese i blodet.

I en region som allerede er kjent for råvarer som parmaskinke, balsamico, parmesan og mortadella, er det lett å tro at det ikke er plass til flere eksportartikler med et visst oppmerksomhetsbehov. Men en ambisiøs vinmakerfamilie med lange tradisjoner har tatt sats og vil sørge for at flere blir kjent med det egentlige symbolet på Emilia-Romagna: vindruen sangiovese.

Vi vil være Romagnas ambassadører ute i verden. Vi vil fortelle historien om regionen vår gjennom vin, og vi vil finne det mest autentiske og nyskapende uttrykket av sangiovese-druen, til lavest mulig klimakostnad, sier Fabio Ravaioli fra vingården Poderi dal Nespoli.

Han er tredjegenerasjon Ravaioli, er i dag vingårdens eier og leverer sammen med sin bror og niese vin til over 30 land fra 180 hektar vinmark. Sangiovese er selvsagt også den druen Ravaioli-familien hovedsakelig bruker i sin produksjon, men de er aller mest kjent for en egen variant av druen: Prugneto.

Vi har et unikt klimatisk utgangspunkt for å lage vår egen sangiovese-versjon, i tillegg til kunnskapen og erfaringen vi har bygget opp gjennom flere generasjoner med vinmakere innad i familien. Det har resultert i en original, fruktig og elegant tolkning, som har rike aromaer, stor kompleksitet og myke tanniner, sier Fabio Ravaioli, som mener akkurat dette skiller dem fra mange andre vinmakere i regionen.
Alle andre lager sangiovese. Vi lager prugneto.

Historien

Familiens vineventyr startet allerede i 1921, lengst sørøst i regionen Emilia-Roagna. Bondesønnen Attilio Raviaoli åpner restauranten Osteria «Da Tilio» i de spektakulære og postkort-aktige åsene i Bidente-dalen, midt mellom Forli og Cesena og ganske nære Adriaterhavets bredder.

LES MER: Hvorfor Bidente-dalen er perfekt for vinproduksjon

I starten kjøpte Attilio druer fra lokale produsenter for å lage sin egen vin til restauranten. Vinen ble så populær at han og sønnene Antonio og Amleto solgte restauranten for å kjøpe et lite stykke land og satse fullt og helt på vinproduksjon. I 1929 ble vingården Podere dal Nespoli etablert, og sangiovese-varianten prugneto ble dyrket – den samme vinmarken Ravaioli-familien dyrker vin på i dag.

Prugneto er fortsatt signaturvinen vår, og vi ser på den som et slags uttrykk for hele regionen, sier Fabio, som er sønn av Antonio.

Det ble fort høy etterspørsel etter vinene fra området, og familien utvidet produksjonen. På 50-tallet begynte de å selge vin på flaske, fikk umiddelbar suksess og utvidet sortimentet med hvite viner på de klassiske, romagnolske druetypene Albana og Trebbiano.

På 60-tallet begynte også Antonio og Amleta å lagre prugneto-vinen på små, franske eikefat og utviklet dermed den unike stilen de er kjent for i dag.

De etablerte også de karakteristiske, håndskrevne etikettene – inspirert av et besøk hos Brigitte Bardots butikk i St. Tropéz. I mange år var faktisk alle etikettene skrevet for hånd, forteller Fabio.

Fabio og broren Valerio tok over på 80-tallet, renoverte hele vingården og kjøpte opp mer land i området. Valerios datter, Celita, har bokstavelig talt vokst opp mellom vinrankene, og har siden 2004 vært Poderi dal Nespolis ansvarlige vinmaker. Med sangiovese i blodet, er det ikke rart at hun har vunnet en rekke priser.

Jeg pleier å si at jeg har samme personlighet som prugneto: Enkel, men genuin, sier Celita, som selvsagt har bygget huset hun bor i rett ved siden av prugneto-vinmarken.

Store spørsmål

I dag produserer Fabio og Celita flere sangiovese-varianter på Poderi dal Nespoli, i tillegg til hvitvin på druene trebbiano, pinot bianco og albana. Alle vinene er spontanfermentert og gjæres og lagres i ståltanker, bortsett fra Prugneto, som lagres i gamle, store eikefat. I løpet av våren 2022 lanserer de også en oransjevin.

LES MER: Vindruene du bør kjenne til fra Emilia-Romagna

Vingården er samtidig også et slags opplevelsessenter for alle som elsker vin: de har åpnet en treroms bed&breakfast for gjester som vil ha en ekte, romagnolsk opplevelse. De arrangerer festivaler og temadager, og har et vinutsalg og en vinkjeller som alltid er åpen.

De siste årene har imidlertid større spørsmål meldt seg: Hvordan kan vinproduksjonen deres sette minst mulig avtrykk i en verden med stadig økende klimautfordringer?

Ravaioli-familien har tatt flere grep:

Vi har stadig større organisk produksjon. Vi gjenbruker varmen fra kjøleenheter og kompressorer, og vi renser og gjenbruker vannet fra produksjonen i vineriet og i markene. I tillegg får vi 75 prosent av energiforbruket vårt fra solcellepaneler, forteller Fabio.